F.L.O.N.X.

dé woningwebsite van Nederland

Ontruiming op de Marie Kondo manier

ontruiming

Er zijn veel redenen te bedenken waarom een ontruiming plaats moet vinden. Je hebt bijvoorbeeld te maken met een overlijden of een verhuizing naar een verzorgingstehuis. Of misschien gaat het wel om een huurder die verwijderd wordt uit een huurwoning en snel moet vertrekken. Het kan natuurlijk ook zijn dat er ontruiming plaatsvindt omdat je simpelweg een ander pand hebt gevonden. Ontruiming kan op veel manieren plaatsvinden maar de absolute goeroe als het gaat om efficiënt opruimen is toch wel de Japanse ster Marie Kondo.

ontruiming

Per categorie

Wanneer je een woning moet ontruimen dan lijkt het logisch om steeds een kamer aan te pakken. Dat kan handig zijn maar hoeft niet de meest effectieve methode te zijn. Je kunt namelijk ook ontruimen per categorie. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel papierwerk er vaak in een huis aanwezig is. Meestal ligt dit niet allemaal op dezelfde plek. Daarom kun je dus beter per categorie werken want als je alle papieren in de woonkamer opruimt en vervolgens nog veel meer tegenkomt in een andere ruimte dan kun je weer opnieuw beginnen. Per categorie opruimen is daarom vaak verstandiger.

ontruiming

Emotie en rationele keuzes

Het is daarnaast belangrijk om te bepalen welke spullen je wil bewaren en waarom. Emotioneel gezien zijn we geneigd om altijd van alles te willen bewaren omdat het sentimentele waarde heeft. Maar is het echt nodig om al die ansichtkaarten van je moeder te bewaren van de afgelopen twintig jaar of kun je er ook een paar bewaren? Misschien kun je ze ook wel scannen en op die manier op je computer bewaren om ruimte te besparen. Daarnaast is het slim om alles weg te doen dat je bewaart omdat je denkt het ooit nog te gaan gebruiken. Als het al een jaar of langer niet gebruikt is dan heb je het waarschijnlijk ook niet nodig in de toekomst.