F.L.O.N.X.

dé woningwebsite van Nederland

Jantje Beton

Vroeger had je een stichting genaamd Jantje Beton. Hiermee werd er langs de deuren gelopen, om zo geld in te zamelen om speelplaatsen voor kinderen te bouwen. Vooral in grote steden zoals in Rotterdam, is bijna alles van beton. Je ziet amper grasvelden waar kinderen lekker op kunnen voetballen. Alles is stoep of gewoon een plein. De stad is nou eenmaal een plek geworden waar veel gebouwen staan en er weinig rekening wordt gehouden met de natuur en de kinderen. Het is ook zo saai, al dat beton. Beton cire kleuren zouden de boel al een heel stuk opfleuren, maar daar geven volwassenen niet om.

Krijt voor eeuwig bewaard

Er was laatst een evenement bij mij in de buurt. Allerlei kinderen mochten op de stoep krijten, omdat er een nieuw buurthuis werd geopend. Het was een hele gezellige boel en er kwam zelfs een artiest langs die de kinderen hielp om een beetje te leren krijten. Na een hele middag druk te hebben gekrijt en alles mooi te hebben gemaakt, waren de kinderen heel erg moe. De volgende dag, kwam de kunstenaar weer en ging de kunstwerken een final touch geven. Betonlook verf mocht er daarna overheen met een coating, zodat de kunstwerken van de kinderen voor eeuwig beschermd zouden blijven tegen de regen.

De functie van gebluste kalk

Gebluste kalk wordt dus gewonnen na het verpletteren van verbrande schelpen. Je zult vast denken wat wij hier mee moeten, je krijgt dan namelijk een soort poeder. We kunnen hier eigenlijk heel veel mee, zoveel zelfs, dat we het zelfs gebruiken voor voedsel. Kalkverf wordt ook van dat gebluste kalk gemaakt samen met water en andere 100% natuurlijke stoffen. Je vindt gebluste kalk ook in chips, dit geeft namelijk een heel krokante laag aan de chips. Zonder dat deze harder gebakken hoeven te worden. Zie het als een goedje dat net even meer smaak geeft, net zoals xantaangom, dat wordt door een bepaalde bacterie gemaakt en is een verdikkingsmiddel.