F.L.O.N.X.

dé woningwebsite van Nederland

Een sedumdak in je favoriete kleur

7groendak

Je hebt misschien wel van sedumdaken gehoord, van je hippe buren, of oplettende schoonmoeder, of misschien ook wel niet. Zo’n dak is in ieder geval een groendak, en eentje waar vetplantjes op groeien. Deze plantjes groeien vrijwel overal op, wat ze ideaal maakt voor allerlei verschillende soorten daken, plat of schuin. Er zijn ook nog eens meer dan 200 verschillende soorten vetplantjes, dus er is keuze zat als je besluit om over te stappen op zo’n fleurig dakje. Je hebt dit misschien al wel eens overwogen of bent gewoon nieuwsgierig naar dit steeds vaker voorkomende fenomeen. Lees dan vooral verder om meer informatie te krijgen.

Vetplantjes als je nieuwe beste vriend

Een Sedumdak is een fraai gezicht en een leuke ontwikkeling. De vetplantjes hebben namelijk aardig wat voordelen te bieden. Zo zuiveren ze lucht, produceren zuurstof, isoleren je huis voor geluid en warmte, vergen weinig onderhoud, en optimaliseren je zonnepanelen als je deze hebt. Ze houden de temperatuur van je dak laag door middel van dezelfde techniek die wij gebruiken om af te koelen. Namelijk: zweten. De plantjes verdampen eerder opgenomen regenwater en koelen je dak. Dit houdt je huis koeler er bespaart je dus kosten. Daarnaast is een lagere temperatuur beter voor de werking van je zonnepanelen omdat zonnecellen alleen functioneren bij een niet te hoge temperatuur, die een grijs dak wel veroorzaakt.

Overwegingen wanneer je denkt aan een sedumdak

Het klinkt allemaal heel leuk. Dat is het ook, jij hebt er voordeel aan en de natuur heeft er ook voordeel aan, maar net als met alles is het niet perfect. Er zijn wel wat dingen om te overwegen als je eraan denkt om over te stappen op een sedumdak. Zo kan het dat een aanpassing van je dak nodig is omdat de plantjes met hun bodem extra gewicht toevoegen. Een adviseur kan je vertellen of dit op jouw huis ook van toepassing is. Bovendien is goed advies handig omdat een verkeerd gelegd dak lekkage tot gevolg kan hebben. Daarnaast betekent meer natuur, meer dieren. Dit kunnen insecten of vogels zijn, afhankelijk van het soort planten dat zich op je dak bevindt.