Een plant met vijgen, het toppunt van exotische sfeer
Een vijgenplant heeft een stoere uitstraling. De grijsblauwe bladeren zijn groot en ruw. Grote planten met vijgen geven veel schaduw. Vijgen zijn over het algemeen winterhard tot op een bepaald aantal graden onder nul. Ze doen het vrij goed hier in onze landen en kunnen uitgroeien tot echte struiken. Heb je geen tuin of balkon, dan kun je een vijgenplant zelfs binnen makkelijk houden. Lees daarom goed de instructies over het verzorgen van vijgen. Wanneer ze ook nog eens vruchten dragen, krijg je helemaal een exotisch tintje in je tuin. Het is een type van boom dat we niet gewend zijn. En dat maakt een vijgenplant nu juist zo uniek.
Eigen gekweekte vijgen, ecologisch en gezond
‘Wat je zelf doet, doe je meestal beter’. Dit is een gezegde dat ook van toepassing is op het kweken van je eigen fruit. Je weet precies welke voedingsstoffen je aan de plant met vijgen geeft en of je ze tegen ongedierte gesproeid hebt of niet. Vijgenplanten zijn vrij resistent aan ziektes en trekken niet gauw ongedierte aan. Als je ze bij een ervaren verkoper aankoopt, dan mag je zeker zijn dat ze vrij van ziektes zijn. Dankzij je eigen plant met vijgen krijg je lekkere en gezonde vruchten. En je kunt je vijgenboom ook nog laten vergezellen door andere exotische vruchtenbomen: sinaasappel, mandarijn, citroen of limoen. Of je gaat voor bizarre fruitsoorten zoals Buddha-handen, citroenkaviaar, limequat en kumquat. Er zijn zovele exotische vruchten die je thuis zelf kunt kweken.
Vijgen in de keuken
Eens je de smaak van vijgen te pakken hebt, laten ze je niet meer los. Je kiest voor zoete groene of zoete donkere vijgen. Samen met andere tropische vruchten maak je een kleurrijke vruchtensalade vol smaak en vitamines. Je maakt confituur voor bij je boterham of vijgenconfijt voor bij een lekker stuk paté of bij gerechten met wild. Verwerk je vijgen in nagerechten zoals taart en cake of met yoghurt. Vijgen met geitenkaas of met Iberico-ham brengen jou helemaal naar zuiderse oorden!