F.L.O.N.X.

dé woningwebsite van Nederland

Een gids voor bezwaren maken WOZ

Voor de toepassing van de Wet taxatie onroerende goederen (WOZ-waarde) is de waarde van je woning of bedrijfspand belangrijker geworden. De WOZ-waarde dient als grondslag voor verschillende belastingen, waaronder de onroerendezaakbelasting (OZB). Het is daarom van cruciaal belang dat deze waarde niet te hoog is. Bovendien kan verlaging in veel gevallen leiden tot lagere gemeentelijke belastingen. Bezwaar maken op Zelfwozbezwaarmaken.nl kan eenvoudig en de professionals kunnen al je vragen over WOZ en gemeentelijke belastingen beantwoorden. Als je bezwaar wilt maken op je WOZ kun je verschillende websites raadplegen die je daarbij kunnen helpen. Op deze manier kun je de kans op succes vergroten.

Wat is een WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is de belastbare waarde van je woning. Je gemeente berekent deze waarde elk jaar. Zij geven je een opgave met de waarde erop en je kunt de achterliggende rapportage opvragen. Voor de berekening van de WOZ-waarden worden marktwaarden gebruikt. Beoordelingen worden in Nederland uitgevoerd volgens strenge richtlijnen. De WOZ-waarde van een pand wordt bepaald door de kenmerken van het pand, officiële waarden en de verkoopprijs van omliggende panden. De WOZ-waarde komt ook voor in aanslagen onroerende voorheffing. Heb je deze niet, neem dan contact op met je gemeentehuis en vraag de WOZ-waarde aan. Als je de woning in de loop van het jaar hebt gekocht, hebben de vorige eigenaren mogelijk een WOZ-verklaring gekregen. Als dit het geval is, dien je contact met hen op te nemen.

Wat is de betekenis van de WOZ?

Fiscaal wordt de WOZ-waarde gebruikt als grondslag voor de berekening van de gemeentelijke onroerendezaakbelasting. Het wordt ook gebruikt om erachter te komen hoeveel geld je hebt verdiend met je huurwoning op je belastingaangifte. Onroerende-zaakbelasting is de Nederlandse term voor lokale onroerende voorheffing of onroerendezaakbelasting. De bewoner is verantwoordelijk voor het betalen van deze belasting. Als je een eigen woning hebt, moet je belasting betalen over de eigenwoningforfait, die wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde van de woning. De vermoedelijke huurwaarde wordt berekend als een evenredig deel van de WOZ-waarde. Door de aftrek van de betaalde hypotheekrente is het inkomen gerelateerd aan je hoofdverblijfplaats meestal een negatief bedrag.

Wat als ik het niet eens ben met de WOZ-waarde?

Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde, moet je binnen zes weken bezwaar maken bij de gemeente die de verklaring afgeeft. Je kunt eenvoudig je eigen WOZ-bezwaar indienen. Je kunt bezwaar maken via een derde vertegenwoordiger en zij sturen je bezwaar direct door naar de contactpersoon van je gemeente. Je gemeente wordt dan direct benaderd. Als je bezwaar maakt via een externe vertegenwoordiger, kunnen zij het proces gemakkelijk voor je maken. Je kunt in vier eenvoudige stappen het Woz-bezwaar indienen via hun website.