F.L.O.N.X.

dé woningwebsite van Nederland

De voor- en nadelen van een woningontruiming uitbesteden

woningontruiming

Woningcorporaties en vastgoedbeheerders staan voortdurend voor de taak om woningen te ontruimen. Dit kan gebeuren bij een verhuizing, wanneer iemand overlijdt of wanneer er sprake is van overlast. Het ontruimen van een woning kan een emotionele en stressvolle tijd zijn, vooral als het gaat om het ontruimen van de woning van een dierbare. In dit artikel belichten we de voor- en nadelen van het zelf doen van een woningontruiming ten opzichte van het inhuren van een professional.

Voordelen van een woningontruiming uitbesteden

Er zijn duidelijke voordelen verbonden aan het inhuren van een professioneel bedrijf om te helpen bij de ontruiming van een woning. Zo zijn er minder risico’s op ongevallen, zijn er minder tijdsbeperkingen en kunnen professionals ervoor zorgen dat eigendommen op de meest efficiënte manier worden verplaatst. In sommige gevallen, vooral als er sprake is van een verhuizing waarbij een nieuwe huurder al klaarstaat, is het inhuren van professionals veruit de beste optie.

Een nadeel: de kosten

Aan de andere kant kan het inhuren van een professional een dure aangelegenheid zijn, vooral voor kleine woningen en appartementen. Als je de ontruiming zelf doet met wat vrienden, is er een goede kans dat je in staat bent om alles in een dag of twee te doen. Dit kan de kosten aanzienlijk beperken en daarnaast kan het een manier zijn om de woning grondig te reinigen. Een ander voordeel van het zelf doen is dat men de volledige controle heeft over wat er gebeurt met de bezittingen van de overledene.

Nadelen van een woningontruiming zelf doen

Maar het zelf doen van een woningontruiming kan ook nadelen hebben. Zo kan de logistiek vaak ingewikkeld zijn, zeker als de woning zich op een hogere verdieping bevindt of als er moeilijk te verplaatsen items zijn, zoals piano’s of grote meubelstukken. Daarbij is er wellicht emotionele stress en angst die gepaard gaan met de verhuizing, vooral als het gaat om de bezittingen van een dierbare overledene.

Een ander nadeel: dingen weggooien die belangrijk zijn

Bovendien bestaat de kans dat men tijdens het proces per ongeluk dingen weggooit die belangrijk zijn. Hierdoor is het inhuren van een professional een betere optie, omdat zij ervoor zorgen dat niets wordt weggegooid zonder vooraf contact te hebben gehad met de eigenaar of de familieleden.

Samenvatting 

Er zijn dus voor- en nadelen verbonden aan het inhuren van een professional ten opzichte van het zelf doen van een woningontruiming, afhankelijk van de situatie. Het is een kwestie van prioriteiten en de eigen middelen. Het inhuren van een professional kan voordelig zijn als er beperkte tijd en/of veel spullen zijn om te ontruimen en als de overledene geen directe familie heeft of als de familie emotioneel niet in staat is om de taak uit te voeren. Het zelf doen van de ontruiming kan ook een goede optie zijn als de woning eenvoudig kan worden geleegd en schoongemaakt en er voldoende familieleden zijn om te helpen. In beide gevallen geldt echter dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat de persoonlijke eigendommen worden behandeld met respect en zorgzaamheid.

Bron: Woningontruiming Centrale

Woningontruiming