F.L.O.N.X.

dé woningwebsite van Nederland

Hoe ontstaat vocht in de kelder?

Heb jij regelmatig het probleem dat je kelder vochtig en klam aanvoelt? Dan is de kans vrij groot dat het waterdicht maken van de kelder op korte termijn noodzakelijk kwaad is. Ondanks het feit dat de meeste kelders natuurlijk wel iets vochtiger zijn dan de rest van het huis, is het belangrijk ervoor te zorgen dat dit niet te erg wordt. Wanneer je kelder namelijk te vochtig wordt, loop je het risico op schimmelvorming, wat slecht is voor je gezondheid. Uiteraard moet je ook goed nadenken over de apparatuur welke je in de kelder hebt staan. De kelder wordt namelijk vaak gebruik als opbergplek voor onder andere de stofzuiger. Wanneer deze te vochtig wordt, loop je het risico dat deze kapot gaat. Wil jij weten hoe vocht in je kelder ontstaan en nog belangrijk, hoe je het kunt verhelpen en in de toekomst voorkomen, hebben wij een aantal tips voor je.

Hoe kan vocht in de kelder ontstaan?

Vocht in de kelder kan op allerlei verschillende manieren ontstaan. Het kan zijn dat je lekkage hebt, maar ook het niet goed waterdicht maken van de kelder bij het bouwen van het huis behoort tot de mogelijkheden. Wanneer je veel vocht in de kelder hebt, is het zaak dit zo snel mogelijk te verhelpen. Het kan namelijk zorgen voor schimmels, iets wat natuurlijk niet heel bevorderlijk is voor je gezondheid, ook kan het de spullen in je kelder aantasten, zoals elektronische apparatuur. De voornaamste reden waarom de kelder vochtig is, is omdat dit vanuit de grond door de muren heen trekt. Het waterdicht maken van de kelder is dus wel zo belangrijk. Hoe je dit doet, vertellen we je hieronder.

Zo voorkom jij een vochtige kelder

Wanneer jij last hebt van een vochtige en klamme kelder, dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk zien te verhelpen. Toch is het waterdicht maken van de kelder een wat lastigere klus dan je aanvankelijk zult denken. Het kan dus verstandig zijn om eerst eens alle andere mogelijkheden verder te onderzoeken, alvorens je overgaat om het grove geschut. Je kunt namelijk met goede ventilatie al een heel eind komen. Uiteraard is dit niet overal mogelijk en zal dit dus op voorhand moeten worden onderzocht. Daarnaast kan het ook gewoon zijn dat er een lekkage in je kelder is, doordat één van de leidingen niet goed is aangesloten. Het afsluitringetje kan namelijk na verloop van tijd wat slijtage gaan vertonen, waardoor de kans op een lekkage natuurlijk steeds groter wordt. Zorg er dus altijd voor, dat wanneer jij het idee hebt dat je kelder vochtig aanvoelt, je verschillende zaken checkt. Kom je er niet uit, dan is het verstandig een bedrijf in te schakelen.